VÅR HISTORIA

Det var en gång….

1972 startade en man som hette Erik det första kanotcentret i Immeln. Han hade ett par kanoter och använde en liten barack som sitt kanotcenter. Kanotintresset ökade ganska snabbt i området och visade sig vara bra beläget.  

1979 föddes Jon Marin i Köpenhamn, Danmark. Hans föräldrar Sanne och Constantin köpte ett litet soldattorp i Sverige, ni vet en liten röd stuga med vita knutar som byggdes under tidigt 1800 tal inne i den Skånska Göingeskogen.

När Jon var ca 9 år bestämde hans föräldrar sig för att flytta till Sverige, Glimåkra, till sitt torp. Jon började skolan och växte upp i området nära Immeln. På utflykter med skolan och scouterna, också på fritiden utforskade han Immelns skogar och vatten. Ganska snart hade han lärt känna de över 200 öarna i sjön, kanske föddes redan då drömmen om ett eget kanotcenter?

1978 föddes Linda Marin (då Henningsson) i Öxabäck, damfotbollens hemby i Västergötland. Hon växte upp på en liten gård, sprang runt över stock och sten i skogarna med hennes kusiner och spenderade mesta tiden utomhus eller i traktorn med pappa.  

Både Linda och Jon var nyfikna barn och växte upp till unga männsikor som ville uppleva världen. Jon började jobba som guide i resebranchen och senare som officer I det danska försvaret. Linda begav sig till USA, jobbade osm au-pair och senare till Oslo där hon I 9 år jobbade inom servicebranchen, hotell och restaurang. I Olso utbildade hon sig senare till Make-up artist och uppfyllde en barndomsdröm, började jobba med teater och fashion.  

Året var 2005, både Linda och Jon spenderade 3 veckor på Malta och jobbade som aktivitets guider för STS travels. Kärleken fanns i luften och här börjar deras äventyr tillsammans.

2009 hände många saker samtidigt. På den tiden jobbade Linda som Make-up artist på Kungliga Operan i Köpenhamn. Jon var officer vid Gardehusarregimentet och hade precis kommit hem från utlandstjänst. De gifte sig i april och längtade tillbaka till naturen och drömde om en egen familj. Önskan om att låta barnen växa upp på landet så som de själva gjort gjorde att de valde att flytta tillbaka till Sverige. De bytte ut storstadstrafik och buller mot total tystnad, stjärnklara nätter, frisk luft, skog och sjö. Snart var en liten flicka på väg och ett familjeföretag föddes.

Kanotcentret i Immeln var till salu. Att hyra ut kanoter kan väl inte vara så svårt..? Eller?? Kanotcentret var nu en större byggnad med butiksdel och utökats med ytterligare ett 60 tal kanoter i varierad kvalité och började få bra snurr på turismen i sjösystemet.  

Fast forward…

2019

Vi är nu en av de största naturturism aktörerna i vårt område med 100 aluminiumkanoter. Vi utökade företaget genom att köpa och renovera M/S Immeln, ett kryssningsfartyg som funnits i sjön sedan 1984. Med M/S Immeln kör vi guidade kryssningar, där vi rör oss genom Immelns fantastiskt vackra skärgård medan vi serverar lokala och ekologiska maträtter. Det har blivit mycket populärt att fira jubileum eller ha konferens då vi kan ta med upp till 100 personer ombord.

De senaste åren har vi ytterligare ett ben att stå på genom våra utbildningar i Friluftsliv, Bushcraft och överlevnad. Dels med egna instruktörer med Per Ljungdahl i spetsen och dels med Dave Canterbury – överlevnadsexpert från USA och vårt gemensamma projekt: Pathfinder School Scandinavia.

Under vår tid på kanotcentret har vi mött många familjer som vill veta mer om utelivet och som känt sig lite osäkra på hur man blir bäst skodd för äventyr i naturen.

Därav föddes iden om en familjehelg. Outcraft Family Weekend, där vi blandar äventyr med minikurser och föredrag från experter. OFW är ett återkommande event som alltid sker sista helgen i Augusti och har blivit ett populärt sätt att lära sig mer för att känna sig redo för utomhus äventyr.

Vi är så glada och tacksamma för att kunna jobba på detta viset. Nära naturen och nära människor. Att ge familjer och barn möjligheten att lära sig om hur vi borde ta hand om vår jord, att inte lämna annat än fotspår att försöka vara goda människor.

Hållbarhet är ett ord som vuxit sig större i vår branch världen över. Men för oss är det inte bara ett ord, det är ett sätt att leva.

Varmt välkommen till Immeln  – Lake district Sweden, Välkommen ut! Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen!

 

Linda, Jon, Sanne, Constantin, Nadja, Bastian, Luna och Rabalder Marin.

 

IMMELNS CANOE CENTER
  • +46 (0)44 96100
  •  
  • info@immelnskanotcenter.se
CONTACT US
  • Gamla byvägen 1B,
    289 73 Immeln
    Sweden
FIND US
TripAdvisor